Pris og kostnad er ofte stilte spørsmål i forbindelse med førerkort. Billappen har alltid vært kostbar og en investering både når det kommer til tid og penger. Fordi ferdighetene og forståelsen til en elev er en såpass avgjørende faktor er det vanskelig å fastsette en konkret pris du til slutt vil lande på.

Likevel er det viktig å huske at kjøreopplæringen og tiden det tar å få førerkort ikke er noen form for konkurranse hvor de flinkeste blir belønnet med kortere opplæring og en rimeligere pris.

Ett av de dyreste landene å ta førerkort

Nettstedet altomførerkortet.no har delt at nordmenn i snitt må ut med omtrent 30 000 kroner for å ta førerkort for klasse B. Norge er dermed et av de dyreste landene å ta førerkort i. Prisen kan variere veldig ut fra muligheten til å kjøre privat, hvilken trafikkskole man velger og hvor i landet man gjennomfører opplæringen og eksamen (både teoretisk og praktisk).

Å spørre familie og venner om hvordan kjøreopplæringen var for dem er lurt for å få et realistisk bilde av prosessen. F.eks. Kan du arrangere en hyggelig kveld hvor du samler alle til å spille kort og ta opp samtaleemnet i samme sleng. Her kan du få gode tips til morsomme kortspill.

Obligatoriske kurs

De obligatoriske kursene utgjør ca.12 000 kroner av den totale summen. Eksamensutgifter er ikke inkludert i dette. Teoriprøven og oppkjøringen koster rundt 5000 kroner. Kjøretimene med trafikkskolen ender ofte opp med å bli omtrent 60% av totalkostnaden. I dag kan prisen på en kjøretime ligge på alt fra 500 til 900 kroner.

Oversikt over priser

  • Trafikalt grunnkurs: ca. 2300-3500 kr
  • Sikkerhetskurs på vei: ca. 6000-7000 kr
  • Sikkerhetskurs på bane: ca. 3000-3500 kr
  • Teoriprøve: ca. 350 kr
  • Oppkjøring: ca. 1150
  • Billeie til oppkjøring: ca. 2000-3000 kr
  • Bilde: ca: 70kr
  • Utstedelse av førerkort: ca 200 kr

Kjøreskoler tilbyr ofte pakkepriser på kjøretimer, obligatoriske kurs og teori. Dette er billigere enn om du betaler for ett og ett element.

Lurt å vite

Mangelen på en dyktig og ansvarsfull sjåfør kan føre til enorme konsekvenser. Før du starter kjøreopplæringen privat er det lurt å starte med en kartleggingstime hos en trafikkskole. Der kan du bli kjent med egne kjøreferdigheter og få formet opplæringen etter dine personlige behov. Dette kan gi et innblikk i hva som vil bli den endelige kostnaden på førerkortet og tiden det muligens kan ta.

Det mest vektlagte tipset for å spare penger på billappen er å øvelseskjøre så mye som mulig privat. Fordeler ved å gjøre dette er både praktiske og økonomiske. For å ha automatisert den tekniske og praktiske delen av kjøring bør du ideelt sett ha tusenvis av kilometer bak rattet før oppkjøring. Å lære seg teorien så tidlig som mulig kan også redusere mengden kjøretimer du trenger.

Tips til teoriprøven

Alle må gjennom teoriprøven før man kan ta lappen. For noen er prøven en stor utfordring, mens andre syns det går helt fint. Dette kommer an på læringsevner og tidligere kunnskap. Å estimere hvor vanskelig prøven vil være for nettopp deg kan derfor være vanskelig. Husk å ta deg en pause innimellom lesesejonene. Ta deg noe å spise, rydd litt i huset eller unn deg å en runde lesing om favorittlaget ditt på oddstips.

Det finnes mange verktøy du kan benytte deg av for å bli tryggere før teoriprøven. Å laste ned teoritentamen appen er lurt. Der kan du lese deg opp enten ved bruk av e-boken og lydboken samt ta tester som likner på teoriprøven. Det er flere gratis quizer som er mulige å ta på nett og mange informasjonssider som kan være verdt å sjekke ut.

Trafikkskolene tilbyr også hjelpemidler med verktøy som simulerer teoriprøven. Det viktigste er å finne en måte som funker for deg og som tillater deg å øve på prøven så mange ganger du måtte trenge. For å oppnå størst mulighet til å kunne bestå på første forsøk må du være fast bestemt på å lese og gjennomføre peøven. Det er det lurt å begynne å lese så tidlig som mulig. Slik kan du slippe utsettelser på oppkjøring etter du har gjennomført alle obligatoriske kurs.

Før dagen for teoriprøven kommer må du ha søkt om førerkort. Å få svar på søknaden kan ta 2-4 uker og kreve dokumentasjon på diverse ting som f.eks. helse, syn og vandel. Når dette er i boks kan du bestille en time til å gjennomføre teoriprøven. Dette gjør du på nett. Selve prøven gjennomføres på trafikkskolen eller hos statens vegvesen hvor du også skal ta bilde til førerkortet samme dag.